instruktazni centar
 
 

Infracrvena termografija

nerazorna, beskontaktna metoda mjerenja temperature i njezine raspodjele na površini tijela

 

Zašto koristiti infracrvenu termografiju ?


Efikasnost poslovanja

(bolje, brže, uz što je moguće manje troškove)

ic

IC termografija je nerazorna, beskontaktna metoda mjerenja koja omogućava dobivanje rezultata u realnom vremenu bez prekidanja proizvodnog procesa i bez utjecaja na isti.

Optimiranja održavanja

(rad bez zastoja, bez skupih kvarova, bez nepredviđeno izgubljenog vremena bio bi idealan)

Preventivno održavanje osiguralo bi velike uštede kada bi bilo moguće vidjeti da će neki dio zatajiti. Skriveni kvarovi u najnepovoljnijem trenutku izazivaju prekid procesa proizvodnje ili pak havariju postrojenja (npr. eksplozija ili požar). Korektivnim mjerama, u vremenu koje odgovara Vama i uz kvalitetnu pripremu, isto se može spriječiti.

Temperatura je odraz energetskog stanja. Svaka promjena stanja popraćena je promjenom temperature. Skoro sve tvari, prije pojave kvara, reagiraju promjenom temperature na mjestu gdje će se dogoditi anomalija.

Kontrolom i praćenjem temperaturnih razlika mogu se predvidjeti i spriječiti kvarovi koji se još nisu dogodili.

Ako je godišnji broj kvarova nekog energetskog postrojenja 100, onda već uz redovni IC termografski nadzor jednom godišnje (svakih 12 mjeseci) taj se broj smanjuje na 85, uz nadzor dva puta godišnje na 45, a uz redovni IC termografski nadzor tri puta godišnje (svaka četiri mjeseca) pada na izuzetnih 28 !


Upravljanje energetskim resursima

(otkrivena preopterećenja vode ka pravilnoj preraspodjeli - problemi sa strujom uzrok su 35% vatrenih stihija u industriji, a one su rezultirale gubicima od 300 milijardi Eura godišnje.)


Sigurnost radnika


Dijagnostika

(u medicini i veterini)


Principi rada

Svako tijelo u svoju okolinu odašilje elektromagnetsko zračenje, a intenzitet tog zračenja u prvom redu ovisi o temperaturi površine tog tijela. - Infracrvena termografija je nerazorna, beskontaktna metoda mjerenja i bilježenja temperature i njezine raspodjele na površini tijela. Temelji se na mjerenju intenziteta infracrvenog (toplinskog) zračenja s površine promatranog tijela.

Infracrvena termografija je nerazorna, beskontaktna metoda mjerenja i bilježenja temperature i njezine raspodjele na površini tijela. Temelji se na mjerenju intenziteta infracrvenog (toplinskog) zračenja s površine promatranog tijela.

Termografija (therme (grčki) - toplina i grafein (grčki) - pisati) nakon izvršenog mjerenja ostavlja trajan zapis - termogram. U tu svrhu koristi se IC termovizijska kamera.


Gdje se koristi ?


Graditeljstvo, posebice zgradarstvo

ic ic


IC termografija je najlakši i najbrži način otkrivanja vlage, nepotrebnog trošenja energije i električnih problema. Vrši se kontrola i nadzor vanjske ovojnice zgrade, tj. kvalitete izvedbe (npr. izolacije), kontrola nehomogenosti materijala, vlage u konstrukciji, toplinskih mostova, puknuća instalacija (u podu i u zidu), podnog grijanja...

Elektrotehnika

ic
ic

IC termografija koristi se za kontrolu kvalitete - otkrivanje nepravilnosti i grešaka kao što su preopterećenja, nepravilna opterećenja, slabi spojevi, itd. kod razvodnih i komandnih elektroormara, rasklopišta, trafostanica, transformatora, prekidača, rastavljača, kontaktnih spojeva, stanja elemenata za prijenos električne energije, itd.

 

 

Strojarstvo

ic
ic

Vrši se kontrola ležajeva, zupčanika, osovina, remenica, kolutura, motora i strojeva (nedovoljno podmazivanje, nepravilno podešenje, preopterećenje, itd.), sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije i sl.

 

 

Termotehnika i procesna tehnika

ic

Vrši se kontrola, nadzor i održavanje toplovoda i toplinskih postrojenja (kao i rashladnih postrojenja i propuštanja hladnoće). Stanje izolacije mreže cjevovoda u industriji, vrelovoda i parovoda u toplinarstvu, kvalitete obloga peći za taljenje i sl.

 

ic
ic

 

Medicina i veterina

 

 

 

Zaštita od požara

 

 

 

Nadzor i zaštita

ic ic

 

 

 

 

 

Imamo potrebna stručna znanja i kompetencije!

 

Izdvojeno

 

 

Infracrvena termografija

Kontakt obrazac
ili email: termografija@instruktazni.hr

tel. +385 48 681 577
fax. +385 48 270 840

-----------------------------

voditelj:
Bojan Mergon
dipl. inž. elektrotehnike
mob: 099 / 218 30 65

bojan.mergon@instruktazni.hr

aaa